A webáruház fejlesztés alatt áll, jelenleg nem üzemel.

6+1 villanyszerelés tipp lakásfelújításhoz…

Mire figyeljetek amikor lakásfelújításba kezdtek és villanyszerelésre kerül a sor?

Ha van 5 perced egy kávé mellett, akkor olvasd el:

Először nagyon nehéz megfogalmazni mindenkinek laikusként, hogy pontosan mire van szüksége és általában csak akkor látják át a dolgokat amikor már elkészült a lakás.

Néhány tipp, hogy tutira felkészült legyen a lakásod:

Konyha szerelése:

Igen, a konyha minden ház szíve (vagy a nappali?). Készülj arra, hogy itt sok és sok dugaljra lesz szükséged. Konyha méretétől és kialakításától függően törekedj arra, hogy a pultok végein – ahol nincs főzőlap, sem mosogatótálca – legyen legalább egy-egy hármas dugalj a robotgépeknek.

Ne feledd, ha konyha szigeted is lesz, akkor a padlóból legyen egy kiállás neki. Sose tudni a ház asszonya mit akar ott majd használni…

Készíttess a pult alá a különböző gépeknek kiállásokat – mosogatógép, mosógép, szárítógép stb. Lehetőség szerint duplákat, hogy tutira mást is be lehessen dugni még mellé anélkül, hogy T elosztót kelljen használni vagy kábelrengeteg lenne a további hosszabbítókkal – és ez veszélyes is ám!

Ne feledd, a te biztonságodat szolgálja: EPH! A csaptelepekhez, lefolyókhoz mindenképp legyen kiépítve.

Legalább egy olyan kötődoboz legyen, amely nagyobb méretű a konyhaszekrénynél, hogy igény esetén a konyha felső szekrény aljába lehessen pult világításként LED szalagot tenni. Vagány, jól néz ki és igencsak hasznos!

És talán a legfontosabb: Bár a legtöbb főzőlap nem konkrétan 3 fázisú fogyasztó – elegendő kettő is. De legyen egy olyan direkt kiállás, vagy tokozott, amelyre könnyen rá lehet csatlakozni a főzőlappal és a sütővel. Lévén, hogy ezek nagyteljesítményű fogyasztók, a cél az legyen, hogy szimmetrikusan terheljük a hálózatot – ja és hogy ne gyújtsuk fel a konyhát egy karácsonyi hajtás közben.

A konyhában a jó munkához jó fények kellenek! Gondold át, hogy mennyi világítási szekcióra van szükséged és aszerint bontsd fel a világítási képeket.

Konyha alapszerelés

                                                       Konyha alapszerelés

Nappali villanyszerelése:

Manapság ide már sosem lehet elegendő konnektort helyezni. A mi javaslatunk az, hogy lehetőségeidhez mérten a TV helyére kerüljön legalább egy koax, egy internet kiállás (ha nem kettő). A konnektorok számából viszont legalább 5 darab sorolt.

Gondoljunk a jövőbe: gyorsan fejlődik, egyre több eszköz kerül napvilágra…

Minden sarokba kerüljön legalább egy-egy dupla konnektor (Nézzük csak: karácsonyfa, töltő, olvasólámpa, laptop, esztergapad. Na jó utóbbi csak vicc.)

A nappali az a hely, ahol legtöbb esetben több irányba közlekedhetünk, így itt kialakítás szempontjából legyen váltókapcsolós megoldás mindenképpen, ha már világítást kell kapcsolni – és ha belefér, akkor kétféle fényerejű, mert senki se vágyik arra, hogy pihenős időszakban reflektorok égjenek a nappalijában.

Nappali TV hátfal alapszerelés

                                        Nappali TV Hátfal

Hálószoba villanyszerelése:

Alszunk, dolgozunk, tanulunk, pihenünk, játszunk – és egyebek.

Ágyhoz legalább dupla konnektor kerüljön, vagy hármas az éjjeli lámpának, töltőnek és egyébnek.

Az íróasztalhoz és a TV részhez az alábbit javasoljuk: 3 konnektor, 1 koax, 2 net. Mindez egy 5-ös fészekbe kényelmesen belefér.

Porszívózó konnektor – ezt célszerű ajtó mellé tenni, a világítási kapcsoló alá.

  1. Közlekedők: Mivel általában itt csak közlekedünk (ó tényleg, ez a neve). Itt csak a porszívózó konnektor, a keresztváltó világítási kapcsolás a cél – vagy mozgásérzékelős megoldás, hogy a gyerekek ne hagyják úgy a lámpát! 🙂
  2. Gépház:

A gépházba vagy kazánházba törekedj arra, hogy a lehető legtöbb aljzat kerüljön kiépítésre. A mi javaslatunk az, hogy szintén minden sarok kapjon dupla konnektort. Illetve a kazán körüli oldal, attól függően, hogy gáz, elektromos vagy vegyestüzelésű, legalább négyet szétosztva a falon – így a jövőben nem érhet meglepetés, ha mondjuk egy puffer tartályt szeretnétek bekötni.

Ennél a résznél külön kiemelném, hogy a fűtési rendszertől függetlenül célszerű a lakás központi helyiségéből egy üres, átjárható csövet kiépíteni idáig. Hasznos funkciója van és később nem kell szétverni a házat, ha valami újítást szeretnétek beépíteni.

A szíve/lelke a biztonságnak: A kazánhoz tartozó elmenő és visszatérő csövekhez, beleértve, ha van gázcső, illendő telepíteni EPH csomópontot – mi EPH bekötősínnel szoktuk megoldani.

 

Fürdőszoba szerelése: 

Legyen praktikus és legyen biztonságos!

Először is a világítás: mindenkinek egyedi igénye van erre, de mi azt szoktuk javasolni, hogy a világítás itt legyen több szekciós:

Legyen egy központi világítás, egy tükör világítás és egy zuhanyzó/kád világítás. Így energiatakarékosak maradtok és praktikusak, mert mindig a lényeget világítjátok! 🙂

Célravezető, ha a tükör mellé elhelyeztek legalább három aljzatot, a tükörvilágítás kapcsolóval együtt.

Nagyon fontos és tényleg nagyon fontos: szükséges az EPH kiépítése itt is. Szakmai körökben eléggé vitatott, hogy a fürdőszobába hogyan kell kialakítani, de íme a mi javaslatunk:

A csaptelepekhez és a lefolyókhoz legyen kiállás. Ugyan sokan nem figyelnek erre, de a lefolyókhoz manapság lehet kapni rozsdamentes fém közdarabot, amely sokkal biztonságosabbá teszi a vizes helyiség használatát.

Kerüljétek a kád, zuhanyzó melletti konnektor kiállásokat – mondanánk, hogy a szabvány tiltja, ja de, “tiltja”.

És hogy ne maradjon le: általában ide kerül a mosógép, annak szükséges legalább egy, de inkább kettő aljzat.

Beszélhetünk még egyéb dolgokról: szagelszívó, páraelszívó, LED világítás, pezsgőfürdős kabin vagy kád, szellőztető rendszer stb.

Fürdőszoba

             Fürdőszobai komfort

Garázs:

Mi történik itt? Garázskaput nyitunk, néha barkácsolunk, húst fagyasztunk, stb stb…

Mindegyik kisebb nagyobb fogyasztóhoz úgy gondolkodjatok, hogy az aljzatokból mindig egyel több legyen, mint amire szükségetek van! Hálás lesz ez később.

Tapasztalatunk az, hogy minden eddig beépített központi porszívó, hőszivattyú központ, vezérlések, azok vagy a garázsban kaptak helyet, vagy a kazánházban/gépházban. Így nem árt ezekre felkészülni.

A mi javaslatunk az, hogy a lakáselosztó, az internet központ és a riasztó központ itt kapjon helyet. Tágas hely, széles falakkal és van bőven hely a szerelésre. A lakás szépségébe meg nem rondít bele sehol! 🙂

A néhány plusz:

Ha okosotthonba gondolkodtok, akkor itt már egy összetetteb rendszerről beszélünk. A legtöbb, amit ebben az esetben javasolhatunk, hogy a lakásban a csövezés úgy legyen kialakítva, hogy az összes kapcsolótól, lámpától legyen egy-egy olyan cső elvezetve a helyiség egy üres kötődobozába, ahonnan van átjárási lehetőség a ház egy pontjába (mondjuk a garázsba a lakáselosztó mellé egy dobozba.)

Ha épp akkor még nem, de felújítást követő években mégis csak telepítenétek okosotthon rendszert, úgy kapóra fog jönni a sok üres cső.

A csöveket a gépházba, nappaliba úgy alakítsátok ki pluszban, hogy a képzeletbeli termosztátok, okos kapcsolók és érzékelők helye is meglegyen.

A lényeg az okosotthontól eltekintve, hogy a házba legyen mindig tartalék cső, csatorna, hogy ha bármi kimaradt volna, vagy csak apróbb bővítés lenne, akkor ne kelljen bontani.

Itt még megjegyezném, hogy a riasztóról nem is beszéltünk. Ha újépítésű a ház, akkor a födémbe könnyedén elő lehet csövezni, szerelőbetonba is lehet helyezni. Ha más nem marad, akkor a fali hornyokba kell előkészíteni az üres csöveket.

Még egy tuti tipp: A lakáselosztótól a padlásig legyen egy jó vastag, üres cső előkészítve a napelemnek. (mi 50-es keresztmetszetűt szoktunk). Illetve nem árt további üres csöveket a padlásról vagy a kötődobozoktól az ablakokhoz elvinni, hogy ha a jövőben elektromos redőnyöket telepítenénk akkor ne legyen probléma a csatlakozás.

A ház belülről így nagyjából rendben is van, érdemes még a házkörüli dolgokkal is foglalkozni, mint például a kapunyitó, kaputelefon, kétszárnyú kapumotor, öntöző rendszer és stb., így persze ezeknek is előkészíteni legalább a csöveket. A szerelvényezésnél figyelj arra, hogy a túl fiatal gyerekek által elérhető konnektorok gyerekbiztosak legyenek.

Áramkörök lebontása tippek:

Mi fontosnak tartjuk és erősen javasoljuk neked is, hogy a villanyszerelő(d) bontsa le az áramköröket, akár külön fogyasztókra, világítási körökre és helyiségekre. A vezeték keresztmetszeteket pedig úgy alakítsa ki, hogy a fogyasztó ne terhelje az áramkör vezetékeit. Tudjuk, sajnos ez költségben nagyban megdobja az árakat, viszont egyszer kell megcsinálni egy lakást és egy életen át elkísér. Arról nem beszélve, hogy így lesz igazán biztonságos!

Lakáselosztó villanyszerelése

                               Lakáselosztó villanyszerelése

+1: Világítás:

Ne sajnáljátok az energiatakarékos és komfortos világításokat – LED, LED szalagok, rejtett világítások, stb.. Legyetek tekintettel arra, hogy a nyugalmatokat, ellazulásotokat és pihenéseteket javíthatjátok a megfelelő világítás kialakításával. 🙂

LED VIlágítás

                                                             LED Világítás

crossmenuchevron-down