Minimog Preloader

Blog

Elosztó Munkáink

Egy jó lakáselosztó laikus szemmel?

Lakáselosztó különböző védelmekkel

Egy jó lakáselosztó laikus szemmel?

Mitől jó egy lakáselosztó? Stílusos? Szépen néz ki? Azt mondta a szerelő, hogy jó?

Egy jó elosztó mindig szellős, tágas. Avagy sok benne a tartalom!

Amikor a lakáselosztót készítjük, gondoljunk arra, hogy ez egy elektronokkal, töltésekkel és minden más elektromosság által működö szíve a lakásnak! A legelső szempont természetesen az legyen, hogy a megfelelően kezelhető és elérhető helyre kerüljün. Tehát próbáljuk meg kerülni az elosztók mennnyezet alá pár centire, gardrób szekrénybe, zuhanyzóba telepítését.

Nem az a jó elosztó, amire a megrendelő mondja meg, hogy milyen tartalommal hová kerüljön. Hanem az, amelyikben megbízik.

Ha szerelői szemmel kellene megmutatnunk, hogy számunkra mik a szempontok a villamosság szívének kialakításakor, akkor az alábbiakat vennénk figyelembe legalább:

 1. Elhelyezkedése
 2. Fogyasztók típusa, teljesítménye, működése
 3. Megrendelői igények
 4. Kezelhetősége
 5. Modulok száma
 6. Végpontok száma – csillagpont esetén
Jelölni-Jelölni!

Típus alapján jobb eldönteni, hogy egy bizonyos szerelés esetén sülyesztett vagy falon kívüli elosztót használjunk. Számos előnnyel szolgálhat egy falonkívüli elosztó (Pragma, Plexo, Vector típus). Ezek a típusok sokkal szerethetőbbek szerelésnél és karbantartásnál. A másik oldalról persze van amikor elkerülhetetlen egy sülyesztett elosztó, mint amilyen a fenti képen látható – gipszkartonba szerelhető süllyesztett elosztó. Ezekből is vannak természetesen olyan típusok amikbe könnyű szerelni, használható a sínek mögötti rész vezeték/kábel elvezetésre.

Megint jelölni jelölni!

Miután eldőlt az elosztó típusa, be van építve a helyére – kábelezés előtt vagy után, az igazából teljesen mindegy olykor. Az elosztóban lévő automatika, energiaelosztásért felelős eszközöket szükséges áttekinteni. Ilyenkor már kedvezőbb helyzetben vagyunk, ha meglévő terv, tulajdonosi igények alapján, vagy meglévő ismert végpontok alapján dolgozunk. Mondanunk sem kell, hogy a minél vastagabb, annál jobb! Bizonyos áramkörök esetén ne akarjunk feleslegesen drága vezetékeket berakni (pl.: Lámpákhoz).

Az elosztóban a végpontok, vezetékek védelme a második legfontosabb az érintésvédelmi megoldások után!

A villanyszerelők két legfontosabb feladata:

 1. Emberi élet megóvása -Érintésvédelmi megoldások

2. Anyagi károk megelőzése – Túláram, zárlat, tűz és egyéb védelmek

https://www.villanylap.hu/lapszamok/2020/junius/5506-szakmak-talalkozasa-lakaseloszto-lampa-akvarium-installacio

Hiba-Áramvédőkapcsoló (ÁVK)

A legalapvetőbb és megfelelően kiválasztott aktív és passzív érintésvédelem legyen benne az elosztóban! Más néven: ÁVK, Fi-Relé, Érintésvédelmi relé, stb.
Röviden mire képes: Képzeljünk el egy olyan mérleget, ami az egyik oldalán azt méri, hogy mennyi áramot kapunk, a másik oldalán pedig azt méri, hogy mennyi áramot fogyasztunk. A mérleg akkor működik jól, hogyha a „Kapott és fogyasztott áramok” ugyanazt az értéket képviselik. Ha véletlenül egy olyan hibás fogyasztói eszköz kerülne beépítésre vagy csatlakoztatásra valamelyik áramkörbe, amelyen úgynevezett szivárgó áram folyik a mérlegen kívül, a külvilág felé, akkor a „mérlegünk” azonnal lekapcsolja a hálózatról a védett áramköröket!

Az áramvédő kapcsoló egyszerűsített működésének szempontjai.

A Hiba-áramvédőkapcsolón túl léteznek még olyan megoldások amik lehetnek elosztóba épített, vagy passzív jellegű megoldások (mint pl.: EPH, megfelelő értékű földelés, PEN szétválasztás helyessége, stb.) De persze ezt a megrendelőnek akkor kell csak tudnia, ha a szaki elmagyarázza neki, vagy ha valaki kicsit körbejárta a történetet.

A következő lépés a komfortautomatikákon, egyéb kényelmi megoldásokon túl, hogy az elosztó tartalmazza az összes olyan lehetséges megoldást ami megelőzheti az anyagi károk keletkezését (persze a pénztárca szabja a határokat a legtöbbször).

A kevesebb néha több!

Kismegszakítók

A megfelelően kiválasztott kismegszakító!
Nem titok az alábbi legalapvetőbb ökölszabály:

 • 1,5 keresztmetszetű vezeték védelmi értéke MAXIMUM 13 Amper lehet, legjobb ha B karakterisztikával
 • 2,5 keresztmetszetű vezeték védelmi értéke MAXIMUM 16 Amper lehet, legjobb ha B karakterisztikájú (konyhai nagyfogyasztók esetében lehetséges a C karakterisztika is)
 • Illetve a mi véleményünk az, hogy az áramtalanító főkapcsolók használata sem egy utolsó dolog!
  Ne feledjük, a Kismegszakító és a FI relé NEM leválasztó kapcsoló!!
120 négyzetméter alapterületű lakás elosztótáblája. Forrás: Saját.

A fentiek alapján a legminimálisabb elvárásokat tudjuk kielégíteni egy családi fészek biztonságának érdekében. Ezekkel a megoldásokkal mindenki biztonságban tudhatja az értékeit és a legfontosabbat: A szeretteit.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Description
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare
Compare ×
Let's Compare! Continue shopping
0
0